gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Voorbeelden van probleemgedrag

Wilt u ook weer plezier en vertrouwen in de omgang met uw paard? Kies dan voor professionele hulp bij ongewenst gedrag. Een gedragsconsult geeft u inzicht in het ontstaan van het probleemgedrag en belangrijker nog: het advies dat nodig is om het probleemgedrag te veranderen!

Voorbeeld van ongewenst gedrag

Paard staakt

De 14 jarige ruin van de eigenaresse staakt sinds enkele jaren zodra de oefeningen in de dressuur moeilijker worden. Het is tot nu toe nooit echt een probleem geweest, maar de ruin is nu ook in de wedstrijdring gaan staken. Samen onderzoeken we de hele situatie, van management, leerpricipes en de leefwijze van het paard. Er worden diverse aanpassingen gemaakt en een nieuwe leermethode voor een moeilijk onderdeel (de galopwissel). Samen met de eigenaresse is een plan van aanpak gemaakt en Arlene is een nog enkele keren langs geweest om te helpen bij de training. De ruin heeft niet meer gestaakt sinds het consult en de eerste keer op wedstrijd (voor de zekerheid HC) heeft de ruin ook niet meer gestaakt.

Voorbeeld van ongewenst gedrag

Paard is agressief en bijt eigenaar bij opzadelen

De merrie van de eigenaresse heeft altijd al dreigend gedrag vertoont bij opzadelen. Sinds kort dreigt en bijt de merrie ook als de eigenaresse in stal komt. Tijdens het consult wordt duidelijk waarom de merrie bijt en hoe het gedrag in stand wordt gehouden. Er wordt een plan van aanpak gemaakt en het paard leert ander gedrag en de eigenaresse weet precies wat ze wel en niet moet doen als het paard toch nog agressief reageert. In dit geval bleek het zadel goed te passen en er waren geen problemen in de training.

Binnen enkele weken is het gedrag totaal veranderd -bij het opzadelen staat de merrie met haar oren naar voren.

Voorbeeld van ongewenst gedrag

Paard slaat voortdurend tegen de staldeur en loopt blessures op

Als de eigenaar op stal arriveert wordt het paard onrustig en slaan tegen de staldeur. De eigenaar schreeuwt elke keer dat hij dit niet moet doen, helaas blijft het paard slaan. Het paard gaat zelf vaker slaan tegen de deur, ook als de eigenaar er niet is en loopt hierdoor blessures op. Via de dierenarts is de klant doorverwezen.

Eerst moet gekeken worden waarom het paard slaat tegen de staldeur. Er worden aanpassingen in het management gedaan, verrijking in de stal geplaatst en de routine van de aankomst van de eigenaar wordt veranderd. Indien het paard tegen de deur slaat weten pensiongenoten en de eigenaresse precies wat ze moet doen.

Binnen enkele weken is het slaan tegen de staldeur volledig verdwenen.

Voorbeeld van ongewenst gedrag

Paard steigert en draait om tijdens een buitenrit

Het paard stopt en steigert al 4 jaar als zij alleen een buitenrit moet maken, een buitenrit alleen is nog nooit gelukt, met andere paarden stopt het paard niet, maar ze is dan tijdens de buitenrit erg onrustig, mest en zweet veel.

Kort na het verlaten van de pensionstal wordt het paard onrustiger en staat bij de eerste bocht in de weg ineens stil, als de eigenaar dan been geeft of een tik gaat ze steigeren. Eerst ging ze alleen een klein beetje omhoog, maar ze komt steeds hoger en sinds kort draait ze om tijdens het steigeren richting naar huis. Ook in andere situaties komt het nu soms voor dat ze stil gaat staan en soms omhoog komt.

Op basis van alle informatie wordt een plan gemaakt. Er wordt uitgelegd hoe het steigeren is ontwikkeld en hoe het voorkomen kan worden. De eigenaresse ontvangt een stappenplan. Dit gaat niet alleen onder het zadel maar ook aan de hand. Onderweg voert ze oefeningen uit die ze thuis heeft aangeleerd. De eigenaresse weet nu wat ze moet doen als het paard alsnog gespannen wordt.

Na enkele weken oefenen lukt het de eigenaar een klein buitenritje te maken, elke keer komen ze samen een stukje verder. Het paard heeft niet meer gesteigerd.

Voorbeeld van ongewenst gedrag

Paard schrikt voortdurend in de buitenbak

De jonge merrie is nog niet zo lang bij de nieuwe eigenaar. Op de nieuwe stal is een prachtige buitenbak waar zij graag in zou rijden. Ze heeft het paard aan de hand laten wennen aan de nieuwe omgeving, dit ging prima.

De 3e keer rijden schrikt de merrie van een jas in de hoek van de rijbaan, de eigenaresse kan nog net blijven zitten. Sindsdien schrikt het paard elke dag op die plek en schrikt ook vaker op andere plekken.

Tijdens het consult blijkt hoe het gedrag in stand blijft en wordt een advies op maat gemaakt.

De eigenaresse weet nu waarom het paard schrikt en gaat aan de slag met hulp van Arlene. Na enkele keren oefenen weet ze nu precies wat ze wel, maar ook vooral wat ze niet moet doen. De jonge merrie schrikt steeds minder. Enkele weken later worden er nieuwe bankjes geplaatst langs de bakrand. De merrie is niet 1 x geschrokken.

Voorbeeld van ongewenst gedrag

Paard bokt in de trailer

Het eventing paard van de eigenaar laad makkelijk, is onderweg rustig maar gaat altijd bokken zodra de trailer stilstaat. Het paard vertoont het gedrag al een tijd, maar het is de laatste tijd erger geworden waardoor hij zich heeft verwond. Samen met de eigenaar wordt de perionde van revalidatie gebruikt om het paard te trainen waardoor hij rustig op de stilstaande trailer kan blijven staan.

Na de revalidatie is de eigenaar weer gaan reizen en kan onderweg rustig even stilstaan. De ruin is nog in training en kan nog niet heel op een stilstaande de trailer blijven, maar dit zal na het voortzetten van de training zeker lukken.