gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Veulens spenen – publicatie Hoefslag september 2013

In samenwerking met Marjan Leunissen maakte Arlène Jansen een artikel voor de Hoefslag over spenen. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van een lezing die Arlene Jansen eerder dit jaar – over dit onderwerp  – in Universiteit Utrecht gaf.


Veulen stopt geleidelijk met drinken op ca 9 maanden oud
Het spenen is in de vrije natuur een geleidelijk en dynamisch proces waarbij het veulen steeds minder van zijn moeder afhankelijk wordt. In de natuur vindt het spenen (niet meer drinken bij de moeder) en het fysiek scheiden van moeder en kind niet gelijktijdig plaats. Gemiddeld genomen drinkt een veulen vanaf 9 maanden steeds minder bij zijn moeder en wordt de afstand tussen moeder en kind steeds groter. Ook gebeurt het regelmatig dat het veulen nog drinkt bij de moeder na de geboorte van zijn nieuwe broertje of zusje. Het veulen is dan reeds 1 jaar oud.

Moeder en veulen scheiden geleidelijk vanaf circa 1 jaar
Gemiddeld genomen vertrekken jonge dieren uit het geboorte harem vanaf de leeftijd van 1 jaar tot ca 2 jaar.  Ook dit proces is dynamisch en gaat geleidelijk. Vaak vertrekken jonge dieren tijdelijk – komen weer even terug in het geboorteharem – om daarna weer te vertrekken. Zowel moeder, vader, eventuele broers, zussen en andere familieleden uit het harem zijn betrokken in dit proces.

Wijzigingen in het natuurlijk speenproces kunnen langdurig nadelig effect hebben
Het verkorten van de zoogperiode – of het abrupt scheiden van merrie en veulen kan nadelige effecten hebben op het veulen maar ook op de merrie. Een veulen dat plotseling wordt gescheiden van zijn moeder ondervindt veel stress. Omdat deze voor het veulen onprettige situatie langdurig onvoorspelbaar en beïnvloedbaar kan chronische stress ontstaan. Deze stress heeft niet alleen invloed op de groei en ontwikkeling van het veulen maar ook op de ontwikkeling van het gedrag. Veulens leren van de interactie met hun omgeving – waarbij hun moeder een belangrijke basis is. Het abrupt eindigen van deze band in een periode waarin het sociale gedrag van het veulen nog in ontwikkeling is heeft gevolgen – op korte, maar ook op lange termijn. Daarnaast geeft het abrupte einde van het ontvangen van de moedermelk een ‘dip’ in de ontwikkeling en is een abrupte overgang naar ander voedsel een extra belasting.

Risico’s op ontwikkeling stereotypie (stalondeugd)
Indien het veulen niet voldoende kan omgaan met de abrupte veranderingen kan het een stereotypie ontwikkelen. Juist jonge paarden zijn extra ontvankelijk voor het ontwikkelen van stereotypieen in periode van stress en abrupte omgevingsveranderingen.

Wilt u meer informatie over spenen – neem gerust contact op.

Binnenkort zal een pdf van dit artikel te lezen zijn op deze website.

[Ga naar nieuwsoverzicht]