gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® Alleen nog via Dierenarts – Receptplicht!

De sederende middelen Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® zijn niet meer in ruitersportzaak, dierenzaak of webwinkel te koop. Maar alleen te verkrijgen op recept via de dierenarts. Deze middelen remmen GEEN angst, zijn NIET pijnstillend maar geven een verlammende werking (paard versuft). Gebruik deze middelen bij voorkeur NIET bij problemen met vervoer (trailer), scheren, hoefsmid en vuurwerk.

Tranquigel® Receptplicht

Tranquigel® Receptplicht. Alleen nog via dierenarts verkrijgbaar.

Sederen VAAK NIET NODIG

Wordt je paard angstig, gespannen en/of onhandelbaar bij de hoefsmid, bij het scheren of bij het trailerladen? Grijp dan niet direct naar diergeneesmiddelen als Tranquigel®, Vetranquil® en Relanquine®, neem de tijd om je paard rustig te laten wennen aan dingen die hij eng vind dan heb je dus helemaal geen sedatiemiddelen nodig. Lukt het niet? Gedragstherapie voor paarden kan je hulp bieden! Neem gerust contact op met mij.

Soms toch ontploffen ondanks sedatie en/of plotselinge toename agressie

In sommige situaties kan het niet anders en is het fijn dat deze middelen beschikbaar zijn. Echter, een gesedeerd paard kan nog steeds ‘zomaar’ ontploffen’! Omdat het diergeneesmiddel ook de coördinatie verminderd kan het paard minder goed zijn evenwicht bewaren. Dit kan tot hele gevaarlijke situaties leiden. Het middel kan agressie onderdrukken, maar kan ook ‘als bijwerking’ ook agressie veroorzaken.

Angst kan ook toenemen door gebruik sedatieven

Bedenk dat je zelf angstig bent voor de tandarts en wilt gillen, spartelen en wegrennen, maar dit niet kunt omdat je verdoofd bent! Soms ervaar je dan dat het allemaal wel mee valt en ben je misschien de volgende keer minder angstig. Maar het kan ook zijn dat je hierdoor juist nog angstiger wordt en dit vervolgens ook niet kan uitten. Ook bij paarden zijn er individuele verschillen en weet je pas de volgende keer – als het paard in dezelfde situatie is – wat het paard geleerd zou kunnen hebben. Vaak zijn er betere alternatieven waardoor je paard aan ‘enge’ dingen kan wennen – zonder het paard te versuffen. Ook de relatie met je paard kan geschaad worden door het ‘onjuiste’ inzet van deze diergeneesmiddelen – waardoor je paard je in andere stressvolle of angstige situaties minder vertrouwd.

Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® zijn geen angstremmers

Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® bevatten dezelfde werkzame stof acepromezine. Acepromezine heeft GEEN angstremmende werking en ook GEEN analgetisch (pijstillende) werking. Het middel heeft een dempende werking op het centrale en perifere zenuwstelsel waardoor het paard versuft. Na sedatie kan het paard nauwelijks meer kan bewegen (afhankelijk van de dosering natuurlijk) en heeft vaak moeite met zijn coördinatie. Acepromazine wordt redelijk goed geresorbeerd, de werking treedt in ongeveer een half uur (na toediening) en houdt ongeveer acht tot twaalf uur aan. De uitwerking kan per individueel paard soms sterk verschillen.

NIET gebruiken bij SCHEREN, VUURWERK, HOEFSMID EN TRAILER

Acepromezine heeft het mogelijke bijeffect dat het de geluidsgevoeligheid verhoogt. Omdat het middels dus versuft, geen angst remt en vermoedelijk de geluidsgevoeligheid verhoogd is het een middel dat je NIET wilt inzetten bij angst voor SCHEREN, angst voor VUURWERK, angst voor de HOEFSMID of bij TRAILERLAADPROBLEMEN – vanwege toename van geluiden en prikkels in deze situaties. De coördinatieproblemen veroorzaakt door de sedatie maken het middel ongeschikt voor het gebruikt bij trailerlaadproblemen en reizen. Het reizen met de trailer kan leiden tot ongelukken of (mentale) traumatische ervaringen doordat het paard zijn evenwicht niet kan bewaren. Maar ook het bezoek aan de hoefsmid kan hierdoor dubbel lastig worden (veel geluid en goede coördinatie vereist om op drie benen te staan).

Acepromezine geluidsversterkend

UIT DE BIJSLUITER: Gesedeerde paarden dienen op een rustige plaats te worden gehouden en zintuiglijke prikkels dienen zoveel mogelijk te worden vermeden.

Niet meer geschikt voor consumptie

Het wordt soms vergeten, maar door het gebruik van deze middelen zal er een aantekening in het paspoort moeten komen omdat het paard na gebruik van deze geneesmiddelen niet meer geslacht mag worden voor menselijke consumptie.
acepromezine-niet-meer-voor-consumptie

 

Penisprolaps

Incidenteel kan het middel leiden tot het niet meer op kunnen trekken van de penis.  Dit kan tot vruchtbaarheidsstoornissen leiden bij een hengst.

Postief op dopingcontrole

Acepromazine kan positief testen bij een dopingcontrole. Het wordt langzaam en onregelmatig uitgescheiden en soms kunnen paarden na drie weken nog positief testen tijdens een dopingscontrole op bijvoorbeeld een wedstrijd.

Wijziging in de wet

De diergeneesmiddelen ondergaan een wijziging in de kanalisatiestatus en wijzigen daarmee van ‘vrij verkrijgbaar” naar ‘U.D.A.’, oftewel ‘uitsluitend aflevering door de dierenarts of op recept van de dierenarts door de apotheker’. Deze middelen mogen nog zes maanden met de ‘oude’ kanalisatiestatus verkocht worden, nadat de wijziging van het specifieke diergeneesmiddel van kracht gaat. De wijziging gaat van kracht door het publiceren van de individuele wijziging in de Staatscourant. Volgens mijn onderzoek op internet vinden deze wijzigingen plaats op: (indien dit niet correct is hoor ik het graag!)
• Tranquigel®, Vetranquil®, zes maanden overgang vanaf 14-09-2016
• Relaquine®, zes maanden overgang vanaf 26-10-2016
Wijzigingen in de wetgeving zijn gemaakt op basis van de risico’s voor de volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn en het milieu van deze individuele diergeneesmiddelen.

Copyright Arlene Jansen


Voor meer informatie over de afleverstatus van diergeneesmiddelen kunt je hier zoeken in de database: diergeneesmiddeleninformatiebank

 


Gedragstherapie voor paarden;
Professionele hulp bij gedragsproblemen!

Heeft uw paard gedragsproblemen? U krijgt de hulp die nodig is om het ongewenste gedrag te veranderen of te stoppen! Arlène Jansen is een Tinley® gedragstherapeut voor paarden geaccrediteerd door de SPPD.

DIRECT (vrijblijvend) CONTACT? VUL HET FORMULIER IN OF MAIL.

Voor vrijblijvend overleg bel (werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur) 06 26 318 612.

Je wordt z.s.m. teruggebeld indien ik niet kan opnemen.