gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Paardrijlessen

In de regio van haar woonplaats Eemnes geeft Arlène paardrijlessen (dressuur). Het leren begrijpen hoe een paard leert en hoe je de communicatie met je paard kan verbeteren is voor veel mensen een verademing. In de lessen ligt het zwaartepunt op de communicatie met je paard ‘Hoe leert het paard’. Door duidelijke uitleg ga je stapsgewijs je paard oefeningen leren, waarbij er steeds kleinere hulpen gebruikt kunnen worden.

De paardrijlessen zijn voor de beginnende tot en met de gevorderde ruiter, maar ook voor het beginnende (groene) of ervaren paard. Belangrijk is natuurlijk dat je zadel past, je bit past en het paard gezond is. Bij twijfel over deze zaken kan Arlène je adviseren en doorverwijzen naar diverse experts.

De basis

We beginnen bij het begin; hoe goed reageert jouw paard op de hulp voor versnellen (gas geven) en vertragen (remmen). We controleren of er altijd slechts 1 hulp tegelijk wordt gebruikt en werken aan een reactie op een lichte hulp.

Verzameling wil je niet bereiken door te remmen en gas te geven tegelijkertijd. Dit klopt leerprincipe-technisch niet, maar ook niet volgens de klassieke dressuur. Door bewust te worden van wat je doet en hoe je paard reageert kan je beter communiceren met je paard. Pas als je paard op kleine signalen (hulpen) kan versnellen, vertragen, stoppen en sturen kan je naar de volgende stap.

Een goede basis die essentieel is voor duidelijke communicatie met je paard. Hieruit vloeit controle over je paard en een goede basis voor het rijden van wedstrijden maar ook buitenritten.

There are no naughty horses, just confused ones.

Het paard heeft niet het vermogen om ‘ondeugend’ te zijn, dit omdat ondeugend betekent dat je iets doet – wat niet zo erg is – wat niet mag. Hiermee wordt dus gezegd dat diegene die dit gedrag uitvoert op de hoogte is van het feit dat dit niet mag. Dus voorkennis heeft van dat wat de ander denkt en bedoelt. Dat vermogen heeft een paard niet. Het paard moet alles wat wij van hem willen leren. Hij weet vooraf niet wat de bedoeling is; laat staan dat hij weet dat hij bijvoorbeeld ‘dressuurpaard’ is. De wetenschap staat niet stil en er zijn inmiddels zoveel bewijzen te leveren hoe een paard leert dat het dan onmogelijk wordt te stellen dat het paard; “ons in de maling neemt” expres schrikt” “je uitprobeert” of zelfs gedrag vertoont om “onder het werk uit te komen”. Als hulpen duidelijker worden is er ruimte om te leren en zal het ongewenste gedrag dat vaak voorkomt uit stress en conflictgedragingen afnemen.

Dus als er wat fout gaat en het paard ongewenst gedrag vertoont of niet de bedoelde reactie geeft, bedenk je dan dat dit kan komen door bv:

  • paard heeft de opdracht niet begrepen
  • paard heeft de opdracht nog niet goed geleerd
  • paard heeft iets anders geleerd dan u denkt.
  • paard kan de opdracht niet uitvoeren – bv lichamelijk ongemak
  • Overige secondaire oorzaken (bv hyper- of hyporeactief door management probleem, angst
    tijdens de training voor iets in de omgeving – agressie naar soortgenoten etc)