Professional zonder slofteugel
Paardensport en de dressuursport in het bijzonder worstelt met een negatief imago probleem. Help jij mee een positief geluid te geven? Ben jij of ken jij iemand die op behoorlijk niveau wedstrijden rijdt of professioneel paarden traint ZONDER gebruik van de slofteugel? Kopieer gerust het logo hieronder en deel het op sociale media of website.
Iedereen een voorbeeldfunctie
Beelden van paarden die sterk in de krul getrokken worden, al dan door de inwerking van hulpteugels, wekken (terecht) weerzin op.
De hippische (top)sport worstelt sowieso een imagoprobleem maar daarnaast hebben deze ruiters een voorbeeldfunctie naar het publiek. Deze voorbeeldfunctie hebben we allemaal, topsport, basissport, recreanten en juist ook de ouders van de nieuwe generatie ruiters en amazones. ‘We’ hebben zelf de toekomst in handen en we kunnen toch laten zien dat we zonder dat ding ook nog kunnen rijden?!
Prof zonder slof
Hieronder drie voorbeelden van professionele ruiters die niet met een slofteugel rijden en uitleggen waarom. Ben jij ook een professional en rijdt je je paarden nooit met een slof? Top!
Rien van der Schaft over de slofteugel
Ingrid Klimke over de slofteugel
Jody Hartstone over de slofteugel
Slofteugel gebruik je als er al iets mis is
Zeg het eerlijk, eigenlijk weten we het allemaal, je rijdt het paard niet ‘nageeflijk’ door aan de teugels te trekken en deze los te laten als het paard een krul in zijn hals heeft. In principe gebruiken we primair de druk van onze kuiten als ‘gas’ en de druk van het bit als ‘rem’.
Zoals Rien van der Schaft aangeeft is nageeflijkheid een complex begrip en volgt dat vanzelf als een paard correct getraind wordt – en dat kost tijd. Het paard zal fysiek en mentaal in staat moeten zijn om te kunnen ‘sporten’ en de ruiter zal ook fysiek en mentaal kundig genoeg moeten zijn om het paard te leren ‘sporten’. Als deze voorwaarden niet in orde zijn zal het paard gedurende korte of langere periode zijn hoofd/hals omhoog houden – dit is het punt waarom veel mensen een slofteugel gebruiken. De slofteugel hangt er niet voor niets; er is dus al iets mis, ander zou je het ding niet nodig hebben.
Slofteugel veroorzaakt verwarring bij je paard
De werkzaamheid van de slofteugel is zo dat als je er aan trekt of het op spanning vasthoud er extra druk (veel! meer dan gewone teugeldruk door de hefboomwerking) o.a. in de mond van het paard komt en daarmee het hoofd van het paard omlaag en richting de borst kan worden getrokken. Als de druk in de mond verminderd zodra er een ‘krul’ in de hals is kan het paard vaker en sneller een ‘krul’ in de hals maken (om de druk te vermijden of te voorkomen). Maar wat moet het paard begrijpen als hij extra druk in de mond voelt en dit ineens ook ‘afbuigen van de hals’ betekent? Het paard heeft immers geleerd dat extra druk in de mond ‘remmen’ betekent. Veel paarden vertragen daarom op de extra druk die de slofteugel in de mond geeft. De ruiter zal dan extra been moeten geven waardoor het paard twee hulpen tegelijk krijgt; remmen en gasgeven tegelijk. Dit kan verwarring en stress geven bij het paard.
Kundige ruiters weten dat je een slofteugel met beleid moet introduceren omdat een paard in paniek kan raken (zie het moment bij het filmpje van Jodie Hartstone). Juist de kundige ruiters zijn handig genoeg om dat te voorkomen of ze zullen de slofteugel eerst gebruiken aan de longe, zodat ze indien nodig het paard met de longeerzweep naar voren kunnen krijgen indien het paard conflictgedrag vertoont zoals vertragen, stoppen of steigeren. Ze kunnen het paard letterlijk voor het blok zetten en de krul in de hals forceren en/of controleren.
Slofteugel maskeert (conflict)signalen
Het is juist belangrijk dat je paard het hoofd omhoog KAN doen tijdens de training. Je paard kan de oefening (nog) niet goed uitvoeren of begrijpt het (nog) niet goed of heeft een andere goede reden om in de problemen te komen. Met een slofteugel kan het paard minder goed de hoofd-/ halshouding veranderen. Hierdoor kan de ruiter vaak ‘gewoon’ doorrijden en de signalen van het paard negeren. Juist signalen zoals het hoofd omhoog gooien of een andere houdingsverandering waardoor het paard minder ‘nageeflijk’ is, zijn belangrijke signalen dat er ‘iets’ (nog) niet goed gaat. Net als knarsetanden, staart zwiepen en andere (conflict)signalen geven deze signalen aan dat er op dat moment iets aan de hand is. Die signalen wil je niet missen en niet maskeren door een slofteugel. Het feit dat je paard even niet ‘nageeflijk’ heeft een oorzaak. Dus komt blijft jouw paard niet ‘nageeflijk’ in een overgang? Pak dan niet de slofteugel, maar accepteer dat je overgang dus nog niet ‘af’ is en train rustig verder – en/of zoek deskundige begeleiding.
Slofteugel veroorzaakt schade
De slofteugel werkt als een katrol, zo kan je met weinig kracht enorm veel kracht op de mond en de hals van het paard zetten. Wist je dat veel paarden al halsproblemen hebben (wervels die afwijkingen hebben ligamenten die ontbreken en andere afwijkingen) voordat ze überhaupt gereden zijn. Lees bijvoorbeeld dit document eens. Of verdiep je eens in de binnenkant van een paard en volg bijvoorbeeld een lezing of cursus. Bijvoorbeeld bij Equine Studies. Combineer dit met het feit dat paarden gemiddeld genomen gewoon doorgaan ondanks pijn – geeft nog meer aan welke risico’s een slofteugel geeft. Enorme krachten op een hals, kaak en mond waar mogelijk al afwijkingen of minder optimale omstandigheden zijn.
Geef het goede voorbeeld!
De nieuwe paardenmeisjes en jongetjes en hun ouders leren van jou of je nu professional, amateur of wat dan ook bent. Help mee het welzijn van paarden te verbeteren, de sport een betere uitstraling te geven en het goede voorbeeld te geven voor de nieuwe generatie – train je paard zonder slofteugel.
Kom je er niet uit zonder slofteugel?
Heb jij problemen met je paard en wil je deskundige hulp en advies? Neem (vrijblijvend) contact voor informatie, een afspraak of vragen. Arlene is naast gedragstherapeut ook opgeleid in Duitsland (Warendorf), gediplomeerd instructrice, heeft veel ervaring (ook met zadelmak maken). Ze combineert deze kennis met ethologie en leerprincipes en alle ervaring als gedragstherapeut. Ze werkt graag samen met je eigen instructeur of instructrice.
Voor vrijblijvend overleg bel (werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur) 06 26 318 612, stuur een mail of vul het formulier in op de contactpagina.
Je wordt z.s.m. teruggebeld indien ik niet kan opnemen.
Gedragstherapie voor paarden;
Professionele hulp bij gedragsproblemen!
Heeft uw paard gedragsproblemen? U krijgt de hulp die nodig is om het ongewenste gedrag te veranderen of te stoppen! Arlène Jansen is een Tinley® gedragstherapeut voor paarden geaccrediteerd door de SPPD.