Paard staakt, deskundige hulp, advies en tips
De nachtmerrie van elke ruiter of amazone, het ‘stakende’ paard. Mijn advies STOP JE TRAINING – STRAF NIET!
Wat is staken?
In de volksmond wordt het ‘staken’ genoemd. Hiermee wordt meestal een scala aan ongewenste gedragingen tijdens de training bedoeld zoals; stilstaan, achterwaarts gaan, steigeren, slaan en bokken. In ieder geval gaat het paard (tijdelijk) niet meer voorwaarts en reageert niet meer op de hulpen van de ruiter.
Vervelend, frustrerend en gevaarlijk
Veel ruiters voelen zich machteloos en worden vaak angstig. Het plezier van je hobby kan aardig verpest worden als je trouwe viervoeter niet meer mee wil doen. Veel mensen worden onzeker en schamen zich, heel begrijpelijk!
Pas op met goed bedoeld advies uit je omgeving
Zodra je problemen hebt in de training staan er veel mensen klaar die je graag willen helpen. Mensen helpen graag mensen – dat geeft hen immers een goed gevoel. Ook ik geniet als ik mensen kan helpen zodat ze weer van hun paard kunnen genieten. Echter zijn er veel hardnekkige aannames en onjuistheden die kunnen leiden tot WREDE en vooral verkeerde adviezen. Adviezen kunnen uiteenlopen van zachte aanpak tot ernstige lijfstraffen. HET MEEST GEGEVEN ONJUISTE ADVIES IS “STRAF HET PAARD DIRECT EN LAAT HET NIET WINNEN – GEEF NIET OP”
Maar om jouw en je paard te helpen wil je eerst weten WAT IS DE OORZAAK VAN HET GEDRAG?, HOE IS HET ONTSTAAN? WAAROM ‘STAAKT’ HIJ? Omdat elk paard en elke eigenaar uniek zijn is maatwerk een vereiste. Zolang het advies niet specifiek gericht is op jou paard in jouw situatie loop je het risico dat het advies niet goed aansluit bij het specifieke probleem van jouw paard. Voorkom dat je allerlei dingen zomaar gaat proberen – het kan je probleem complexer maken waardoor het in de toekomst nog langer duurt om het op te lossen. EEN PAARD STAAKT NOOIT ZOMAAR.
Wat je in ieder geval NOOIT moet doen
De grootste angst van mensen die op een stakend paard zitten is dat ze in de toekomst het paard nooit meer voorwaarts kunnen krijgen. Daarom slaat de paniek toe zodra het paard voor het eerst vertraagd of gaat stilstaan. VAAK KRIJGT MET HET ADVIES HET DIER DIRECT TE STRAFFEN. Maar wat als deze ‘straf’ nu juist bijna altijd de oorzaak is van het verergeren van je probleem. En wat nu als blijkt dat mogelijk weer met ‘plezier’ zijn werk kan doen als je direct op zoek gaat naar de oorzaak en de training en omstandigheden aanpast zodat het paard NIET MEER HOEFT TE STAKEN.
- SLA HET PAARD NIET OP HET HOOFD OF OP HET LICHAAM
- GA NIET SCHREEUWEN
- STRAFFEN VOOR-, NA EN TIJDENS STAKEN MAAKT HET PROBLEEM GROTER!
- LAAT NOOIT IEMAND ACHTER JE AAN RENNEN en JE PAARD SLAAN MET EEN LONGEERZWEEP
- TRAP HET PAARD NIET MET GEWELD NAAR VOREN
- SLA NOOIT EEN PLASTIC FLES KAPOT OP HET HOOFD
- LAAT GEEN ‘COWBOY’ OP JE PAARD DIE JE PROBLEEM WEL EVEN ‘OPLOST’
“Als jij een pup hebt op puppycursus en het dier werkt even helemaal niet meer mee, ga jij de pup dan slaan en schoppen?”
Wat je in ieder geval ALTIJD moet doen
STOP! EN GA VOORAL NIET DOOR. De meeste kans op succes is als je je paard en zijn signalen serieus neemt. Natuurlijk kan je paard leren dat het ‘werk’ stopt zodra het gaat steigeren. Maar veel erger is dat je paard een reden heeft dit gedrag te vertonen – jij dit negeert en doorrijdt of je paard zelfs straft. De kans is groot dat hij niet meer gemotiveerd is om te ‘dressuren’, ‘springen’ of wat dan ook. De schade is veel minder groot als je je paard serieus neemt en gaat zoeken naar een oorzaak en een oplossing – zodat jullie samen weer plezier kunnen hebben. Ik help je graag om samen met jou te onderzoeken wat er aan de hand is. Misschien is de oplossing simpeler dan je zou denken.
Hoe eerder je hulp zoekt – hoe beter!
Merkt je dat je paard trager wordt en bij bepaalde oefeningen of in bepaalde situaties minder voorwaarts reageert? Merk je dat je paard gespannen raak bij het uitvoeren van een bepaalde oefening en soms zelfs stil gaat staan? Merk je dat je paard steeds meer stres- en conflictsignalen vertoond in een bepaalde oefening of situatie (zoals knarsen, zwiepen met de staart, mestten, overmatig zweten, rug wegdrukken, vluchten, bokken of bijvoorbeeld schudden of slaan met het hoofd? STOP of maak de training eenvoudiger en neem contact op voor hulp.
Meest voorkomende oorzaken
- Het paard ondervind te veel stress tijdens een oefening of beweging waardoor het de training vermijd.
- Het paard ervaart pijn of ongemak tijdens het uitvoeren van een oefening of beweging waardoor deze oefening of beweging vermijd.
- Het paard vertoont conflictgedrag door conflicterende ruiterhulpen.
- Het gedrag is per ongeluk aangeleerd en onbedoeld bevestigd door de ruiter.
- Het paard heeft angst ontwikkeld in een bepaalde situatie en vermijd deze situatie nu.
- Het paard is gecorrigeerd in een bepaalde oefening of situatie waardoor het deze oefening niet meer uitvoert.
GEEN oorzaken
-
- Het paard probeert je te domineren
- Het paard neemt je in de maling
- Het paard is ‘stout’
- Het gedrag is ‘puberaal gedrag’
- Je paard is dominant, een alpha of je bent geen goede leider of kuddeleider
Gedragstherapie voor paarden;
Professionele hulp bij gedragsproblemen!
Heeft uw paard gedragsproblemen? U krijgt de hulp die nodig is om het ongewenste gedrag te veranderen of te stoppen! Arlène Jansen is een Tinley® gedragstherapeut voor paarden geaccrediteerd door de SPPD.
DIRECT (vrijblijvend) CONTACT? VUL HET FORMULIER IN OF MAIL NAAR info@arlenejansen.nl