gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Paard bijt

Als je paard bijt kan dat je plezier in omgang verpesten of je angstig maken. Wil jij een echte oplossing van een professional? – kies dan voor hulp van Arlène – Tinley gedragstherapeut voor paarden. Het paard dat mensen bijt of dreigt met bijten naar mensen is voor zowel jezelf als je omgeving hinderlijk maar vooral ook gevaarlijk. Met zijn relatief grote hoofd, sterke kaken en grote tanden kan een paard flinke schade aanrichten.

paard bijt bijten hulp

De oorzaak bepaald de oplossing

Arlène gaat tijdens een consult samen met jou op zoek naar de oorzaak van het probleem. Er kunnen immers verschillende oorzaken zijn waarom jouw paard of pony jou en/of andere mensen bijt. De diagnose bepaalt de oplossing. Hierdoor is de oplossing – en therapie per paard verschillend.

Tijdens het consult wordt het gedrag goed uitgevraagd en wordt het paard in allerlei situaties bekeken en getest. Hierdoor wordt duidelijk wat de werkelijke reden tot het bijten is. Omdat je nu weet waarom het paard bijt en precies uitgelegd krijgt wat je wel en wat je niet moet doen kan je het probleem oplossen. Je kunt zelfstandig aan de slag met ondersteuning (per mail, telefoon of met opsturen van video) of je kunt extra trainingen samen met je paard krijgen na het consult. Soms is het verrassend eenvoudig om het gedrag op te lossen. Zelden tot nooit zal je hierbij je paard hoeven te straffen. Arlène combineert wetenschappelijke kennis, ethologie en praktische ervaring tot een effectieve therapie die past bij jouw persoonlijke situatie en de specifieke kenmerken van jouw paard.

Enkele mogelijke oorzaken van bijten naar mensen

  • Het paard is angstig en bijt uit angst;
  • Het paard heeft geleerd te bijten omdat hem dit iets specifieks oplevert;
  • Het paard reageert op iets anders maar reageert met bijten naar mensen;
  • Het paard ervaart een situatie als onprettig en bijt om dit te voorkomen of te stoppen;
  • Het paard ervaart ongemak van een situatie en bijt om het ongemak te voorkomen of stoppen;
  • Secondaire oorzaken zoals leefsituatie waardoor het bijten is ontstaan of wordt beïnvloed.

Adviezen uit je omgeving

Er is niets menselijker dan elkaar helpen. Indien je een probleem hebt krijg je vaak advies van stalgenoten, pensionhouder of bijvoorbeeld instructeur. Deze adviezen zijn echter vaak niet gebaseerd op een grondig onderzoek (waarom bijt het paard) en zorgen daardoor meestal juist voor een instandhouding of verergering van het bijten of dreigen met bijten. Ook het daadwerkelijke oplossen van het probleem duurt hierdoor uiteindelijk langer. Wacht daarom niet te lang met het inschakelen van hulp en neem vandaag nog contact op.

Bijt uit dominantie?

Heel vaak wordt gedacht dat de oorzaak van het bijten van het paard dominantie is – dit is eigenlijk nooit de reden waarom het paard mensen bijt. Vraag Arlène om uitleg over het gedrag bij je paard, je zult zien dat ook bij jouw paard dit niet de oorzaak van het bijten is.

Paard kan niet praten maar wel bijten

Bedenk dat je paard niet voor niets bijt en eigenlijk dus heel duidelijk communiceert dat er iets aan de hand is. Neem je paard serieus en bedenk dat een oplossing voor het gedrag je paard, jezelf en je band met het paard ten goede kan komen.

Wacht niet te lang met hulp zoeken

Er is altijd een reden dat het paard jou of andere mensen bijt. Elke keer dat je paard bijt leert het paard van deze ervaring en zorgt deze leerervaring ervoor dat het bijten blijft bestaan.

Samen weer plezier!

Bijt jouw paard en wil je op een eerlijke en prettige manier dit gedrag stoppen? Neem (vrijblijvend) contact voor informatie, een afspraak of vragen.

 


Voor vrijblijvend overleg bel (werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur) 06 26 318 612, stuur een mail of vul het formulier in op de contactpagina.

Je wordt z.s.m. teruggebeld indien ik niet kan opnemen.

Gedragstherapie voor paarden;
Professionele hulp bij gedragsproblemen!

Heeft uw paard gedragsproblemen? U krijgt de hulp die nodig is om het ongewenste gedrag te veranderen of te stoppen! Arlène Jansen is een Tinley® gedragstherapeut voor paarden geaccrediteerd door de SPPD.