gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Problemen bij de hoefsmid, deskundige hulp, advies en tips

Het beroep hoefsmid is een ambachtelijk, mooi en afwisselend vak maar ook fysiek zwaar werk. Het beroep brengt vooral extra risico’s als paarden ongewenst gedrag vertonen bij het bekappen of beslaan. Het goed kunnen optillen en laten vasthouden van de benen is noodzakelijk bij elke behandeling van hoefsmid maar ook bij de dierenarts en in de dagelijkse verzorging.

hoefsmid paard trappen slaan schoppen paard

Veulen voorbereiden op hoefsmid

De eerste ervaring met de hoefsmid is enorm belangrijk, als deze ervaring stressvol, angstig of zelfs pijnlijk is zal deze niet snel meer vergeten worden. Een eigenaar of verzorger van het veulen is dus medeverantwoordelijk voor het gedrag van het veulen als volwassen dier. Door stap-voor-stap alle vaardigheden aan te leren VOORDAT het veulen daadwerkelijk door smid behandeld wordt kan probleemgedrag voorkomen worden. De meeste kans op het succesvol aanleren van het geven van voeten is om pas te starten met oefenen als het veulen vertrouwd is om overal aangeraakt te en rustig even stil kan staan aan een halster. Bij voorkeur leert het veulen dit voordat het gespeend wordt, in een rustig veilige omgeving in bijzijn van de moeder.

Bedenk dat het veulen veel meer moet leren van even de voet op te tillen voor het uitkrabben van de voet. Denk bijvoorbeeld ook aan het oefenen met langer hoog houden, het been schuin omhoog houden (zoals de hoefsmid doet), het timmeren, schaven en het houden van de voet op een steun. Ook aan de geuren en geluiden van de smid kan het veulen wennen door het stap-voor-stap te introduceren.

Angstig paard niet naar hoefsmid

Een paard dat zich angstig of bedreigd voelt kan agressie gaan vertonen zoals slaan, bijten of zelfs iemand ‘pletten’. Dit gedrag kan zich snel uitbreiden – zelfs naar andere situaties. Laat een angstig paard daarom niet behandelen door de hoefsmid maar ga eerst aan de slag, als het paard niet angstig is zal het ook geen agressie hoeven in te zetten. Het oplossen van problemen is niet altijd eenvoudig – maar ‘harde’ aanpak is nooit nodig. Vraag gerust om hulp als je op prettige én efficiënte wijze je paard wil helpen.

Elk paard toont stress en angst anders, het introverte paard dat rustig lijkt, de voet niet optilt kan dezelfde emotie hebben als het extroverte paard dat al met de voorbenen begin te slaan als de hoefsmid nadert.

Problemen bij hoefsmid oplossen

Je kunt het beslaan of bekappen zien als een aaneenschakeling van oefeningen die in kleine stukjes opgedeeld kan worden waardoor het mogelijk wordt alle handelingen opnieuw te leren. Net als bij rijtechnisch problemen kan je altijd een stap of meerdere stappen terug om daarvanuit weer de oefening uit te bouwen. Het (tijdelijk) overstappen naar een andere leervorm (positieve bekrachtiging) kan het leren leuk maken voor paard en eigenaar waardoor het probleem meestal sneller verholpen is. Een gedragstherapeut kan je helpen zodat je zo efficiënt mogelijk kan trainen.

Een paard heeft een ander brein dan mensen en leert anders dan wij. De meeste problemen ontstaan als het paard eerst wel goed te behandelen was door de smid en nu niet meer. Het paard kan niet anders en heeft goede redenen voor het gedrag, maar in de gedachtegang dat het paard stout, ondeugend of zelfs dominant is, wordt snel gekozen voor minder goede oplossingen.

“Kleine pauzes tussen de behandeling van de hoefsmid kan het bekappen of beslaan veel makkelijker maken. Durf te overleggen met je hoefsmid”

Pas op met goed bedoeld advies uit je omgeving

Helaas wordt er regelmatig geschreeuw, geslagen en zelf geschopt bij de hoefsmid. De associatie met het moeten optillen van het been was al onprettig en wordt alleen maar onprettiger waardoor het probleemgedrag vaak juist toeneemt en/of de relatie met het paard verslechterd. Straf is niet nodig!

Praam, sedatie en drama bij de hoefsmid?

Het gebruik van een sedatie of een praam is eigenlijk een vorm van symptoom bestrijding. De sedatieven remmen geen angst, zijn niet pijnstillend maar geven een verlammende werking (paard versuft). Sedatie kan zelfs een negatief effect hebben omdat het paard meer moeite kan hebben met zijn balans of zelfs angstiger kan worden. Kies bij voorkeur voor training of therapie in combinatie met stres verlagende middelen. Soms is het gebruik van sedatieven of een praam onvermijdelijk, maar meestal wordt het ingezet zonder dat er met het paard (effectief!) getraind is.

Geef het probleem niet aan de hoefsmid

Het probleem is oplosbaar! Maar daar zal je als eigenaar mee aan de slag moeten. De hoefsmid heeft al een hoog risicoberoep, als eigenaar is het je ‘ plicht’  je paard zo goed mogelijk te trainen zodat de hoefsmid zijn of haar werk zo veilig mogelijk kan doen.

“Geef het probleem niet aan de hoefsmid”

Hoe eerder je hulp zoekt – hoe beter!

Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Elke keer dat je paard het ongewenste gedrag vertoond en de negatieve ervaring heeft bij de hoefsmid (met of zonder sedatie), wordt het een beetje verder verankerd in het brein. Gedragsproblemen zijn vervelend maar gelukkig vaak oplosbaar!

Meest voorkomende oorzaken

  • Het paard ondervind te veel stress of is angstig bij de hoefsmid.
  • Het paard ervaart pijn of ongemak tijdens hooghouden van een of meerdere benen.
  • Het gedrag is per ongeluk aangeleerd door de eigenaar bij het uitkrabben van de hoeven
  • Het paard is gecorrigeerd of heeft pijn ervaren tijdens eerdere behandelingen of in het verleden.

GEEN oorzaken

    • Het paard probeert je te domineren
    • Het paard neemt je in de maling
    • Het paard is ‘stout’
    • Het gedrag is ‘puberaal gedrag’
    • Het paard doet het ‘expres’

 


Gedragstherapie voor paarden;
Professionele hulp bij gedragsproblemen!

Heeft uw paard gedragsproblemen? U krijgt de hulp die nodig is om het ongewenste gedrag te veranderen of te stoppen! Arlène Jansen is een Tinley® gedragstherapeut voor paarden geaccrediteerd door de SPPD.

DIRECT (vrijblijvend) CONTACT? VUL HET FORMULIER IN. IK NEEM ZO SPOEDIG MOGELIJK CONTACT OP MET U.