Veiligere behandeling paarden door dierenarts?
Het beroep paardendierenartsen heeft een van de hoogste percentage arbeidsongevallen van alle beroepen. Het gedrag van het paard is vaak de belangrijke oorzaak (BEVA, 2014) van letsel. Wilt u als paardenarts of paardenkliniek weten hoe u het verblijf, het onderzoek en de behandeling van paarden minder stressvol en veiliger kunt maken?
lees verder
Rechtrichten door welzijn verbeteren – paarden linksgebogen door stress?
Volgens een studie van Duitse onderzoekers kan de lateraliteit van paarden verschuiven in stressvolle situaties naar meer “linksbenig” en “linksogend”. De omschakeling naar de verwerking van de rechter hersenhelft suggereert dat paarden worden geconfronteerd met uitdagingen die meestal worden beheerd door de hersenhelft die met emoties te maken heeft, aldus de onderzoekers. Wanneer de paarden zich aanpassen aan de stressfactor en leren omgaan, hebben ze de neiging terug te vallen op de verwerking van de linkerhersenhelft, die zich bezighoudt met routine.
lees verder
Het gevaar van slaapgebrek bij paarden – een serieus welzijnsprobleem
Er wordt vaak gedacht dat paarden staand kunnen slapen. Dit is maar ten dele waar. Paarden hebben circa 30 minuten rem-slaap nodig per dag. Als het paard enkele dagen niet op deze wijze kan slapen kan hij zo uitgeput raken dat hij letterlijk staand in slaap valt – en daarbij echt instort en valt.
lees verder
PODCAST:
Wat is gedragstherapie voor paarden en tips
Arlene Jansen is gedragstherapeut voor paarden, ze vertelt erover en geeft tips om problemen te voorkomen
lees verder
Respecteert jouw paard je persoonlijke ruimte?
Veel gehoorde term in omgang met paarden is ‘respect voor persoonlijke ruimte’, maar wat houdt dat eigenlijk in. Lees verder als je meer wil weten over de zin en onzin over dit onderwerp.
lees verder
Straf geven aan je paard. Goed of slecht?
Een veel voorkomend voorbeeld is het paard dat dreigt met bijten of bijt bij een benadering door mensen of bijvoorbeeld bij het opzadelen. Vaak ‘straffen’ mensen dit gedrag door het paard te slaan, of waarschuwen met de stem of door de vinger op te heffen.
lees verder
Waarom paarden schuimen? Goed of slecht?
Er wordt veel gediscussieerd over het schuim dat paarden produceren in hun mond. Waarom schuimen paarden eigenlijk? En is dat dan een goed teken of niet? En hoe zit dat met het schuim bij zweten?
lees verder
10 tips om gedrag te keuren bij kopen paard
De meeste mensen begrijpen het belang van een medische keuring als je een paard gaat kopen. Maar hoe weet je of je paard een gedragsproblemen heeft?
lees verder
Wil jij alles weten van paarden? Ga je mee op deze bijzondere excursie paardengedrag? Zien hoe hengsten, veulens en merries zich gedragen indien zij de vrije keus hebben? Gedragsdeskundige Arlène Jansen begeleid deze bijzondere excursie naar de Konikpaarden in het Horsterwold in Zeewolde.
lees verder
Arlène Jansen geaccrediteerd door SPPD
lees verder
De sederende middelen Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® zijn niet meer in ruitersportzaak, dierenzaak of webwinkel te koop. Maar alleen te verkrijgen op recept via de dierenarts. Deze middelen remmen GEEN angst, zijn NIET pijnstillend maar geven een verlammende werking (paard versuft). Gebruik deze middelen bij voorkeur NIET bij problemen met vervoer (trailer), scheren, hoefsmid en vuurwerk.
lees verder
Paarden zijn een van de weinige dieren die over de hele wereld gevlogen worden om sportprestaties te leveren, maar hebben zij last van jetlag? In Rio de Janeiro is het tijdens de Olympische spelen winter en 5 uur vroeger dan in Nederland. Welk effect kan dit hebben op paarden?
lees verder
Bijzonder filmpje wilde hengsten (water)gevecht en achtervolging
lees verder
SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen) certificaat voor Arlène Jansen.
lees verder
Weer een leuke publicatie in een (online)vakblad. Het artikel scheef ik samenwerking met Renee Muller voor Bit Magazine.
lees verder
De enthousiaste groep mensen die aanwezig waren voor de workshop, de paarden, het team van de paardenkamp, de cameraman en het weer maakten het een leuke middag.
lees verder
Herken jij dat ook? Jouw paard/pony en voedsel. Hij ruikt die wortel al van afstand en volgt je de hele weide door. Je paard wordt opdringerig, hij gaat bijten en komt in je persoonlijke ruimte. Wat moet je dan doen? Hoe kun je trainen met positieve bekrachtiging / voedsel beloning als je paard opdringerig gedrag vertoont?
lees verder
Regelmatig plaatst paardvisie nuttige en goede artikelen. Helaas kan ik niet achter de inhoud van onderstaand artikel staan. Graag licht ik het toe.
lees verder
Het ideale, leuke en educatieve uitje voor rijverenigingen, scholen of andere groepen!
Wilt u meer leren over het normale (natuurlijke) gedrag van paarden? En genieten van een prachtig natuurgebied?
lees verder
“Speciaal voor Horse Event bundelen Arlène Jansen (gedragstherapeut), Drs Annette van Weezel Errens (veterinair en voedingsdeskundige) en Floor Simons (trainings-/hartslagspecialist) hun krachten. Onder de titel ‘dagboek van een paard’ geven zij enkele bijzondere clinics op het gezondheidsplein.
lees verder
Vrijdag 26 september om 14.00 uur gaan we weer naar de Koniks! Ga je mee? Of deel deze unieke excursie op Facebook met vrienden of collega’s. Voor de paarden- en natuurliefhebber. Leer de familiegroepen (harems) kennen, geniet van de spelende veulens (17 van dit jaar) en bewonder de hengsten.
lees verder
Leuk! Nu in de winkel de nieuwe Ros met een artikel van mij met de Titel “Ondeugende paarden bestaan niet?”
lees verder
Na een zeer succesvolle eerste excursie is een nieuwe datum geprikt. Ben jij paardenliefhebber en wil je meer weten over het natuurlijk gedrag van deze fantastische dieren? Meld je aan en wandel dan gezellig met ons mee. Zorg voor lange broek en waterdichte schoenen en vergeet je verrekijker en camera niet.
lees verder
Leer het natuurlijke gedrag van paarden kennen, tijdens een bijzondere excursie in de Stille Kern.
In zuidelijk Flevoland ligt het grootste loofhoutbos van west -Europa, zo’n 4000 ha. groot aan de rand van het dorp Zeewolde. En in het midden daarvan ligt het unieke natuurgebied “de stille kern”.
lees verder
In samenwerking met Marjan Leunissen maakte Arlène Jansen een artikel voor de Hoefslag over spenen. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van een lezing die Arlene Jansen eerder dit jaar – over dit onderwerp – in Universiteit Utrecht gaf.
lees verder
Heeft je paard een maagzweer?
Veel paarden in Nederland hebben last van een maagzweer. Wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet over het percentage paarden dat hier aan leidt, men vermoedt dat het percentage hoog is (rond 50%-60%?). De symptomen van een maagzweer zijn vaag en moeilijk herkenbaar, dit maakt het probleem alleen maar groter.
lees verder
Is uw paard angstig voor vuurwerk of onweer? Hier is iets aan te doen. Medicatie kan het paard versuffen en zijn reactie op de knallen en de lichtflitsen verminderen. Echter heeft het inzetten van alleen medicatie vaak geen invloed op zijn gedrag in de toekomst. Zijn ‘denken’ wordt immers niet uitgeschakeld – hij is enkel versuft waardoor hij fysiek minder KAN reageren, maar leert nog niet dat vuurwerk niet ‘eng’ is.
lees verder