gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Stress en angst bij paarden verlagen EN veiligheid dierenarts verhogen

Veiligere behandeling paarden door dierenarts?

Het beroep paardendierenartsen heeft een van de hoogste percentage arbeidsongevallen van alle beroepen. Het gedrag van het paard is vaak de belangrijke oorzaak (BEVA, 2014) van letsel. Wilt u als paardenarts of paardenkliniek weten hoe u het verblijf, het onderzoek en de behandeling van paarden minder stressvol en veiliger kunt maken?

lees verder

Rechtrichten door welzijn verbeteren – meer paarden linksgebogen door stress?

Rechtrichten door welzijn verbeteren – paarden linksgebogen door stress?

Volgens een studie van Duitse onderzoekers kan de lateraliteit van paarden verschuiven in stressvolle situaties naar meer “linksbenig” en “linksogend”. De omschakeling naar de verwerking van de rechter hersenhelft suggereert dat paarden worden geconfronteerd met uitdagingen die meestal worden beheerd door de hersenhelft die met emoties te maken heeft, aldus de onderzoekers. Wanneer de paarden zich aanpassen aan de stressfactor en leren omgaan, hebben ze de neiging terug te vallen op de verwerking van de linkerhersenhelft, die zich bezighoudt met routine.

lees verder

Het gevaar van slaapgebrek bij paarden – een serieus welzijnsprobleem

Het gevaar van slaapgebrek bij paarden – een serieus welzijnsprobleem

Er wordt vaak gedacht dat paarden staand kunnen slapen. Dit is maar ten dele waar. Paarden hebben circa 30 minuten rem-slaap nodig per dag. Als het paard enkele dagen niet op deze wijze kan slapen kan hij zo uitgeput raken dat hij letterlijk staand in slaap valt – en daarbij echt instort en valt.

lees verder

PODCAST: Wat is gedragstherapie voor paarden en tips

PODCAST:
Wat is gedragstherapie voor paarden en tips

Arlene Jansen is gedragstherapeut voor paarden, ze vertelt erover en geeft tips om problemen te voorkomen

lees verder

Respecteert jouw paard je persoonlijke ruimte?

Respecteert jouw paard je persoonlijke ruimte?

Veel gehoorde term in omgang met paarden is ‘respect voor persoonlijke ruimte’, maar wat houdt dat eigenlijk in. Lees verder als je meer wil weten over de zin en onzin over dit onderwerp.

lees verder

Is het straffen en corrigeren van je paard nodig?

Straf geven aan je paard. Goed of slecht?

Een veel voorkomend voorbeeld is het paard dat dreigt met bijten of bijt bij een benadering door mensen of bijvoorbeeld bij het opzadelen. Vaak ‘straffen’ mensen dit gedrag door het paard te slaan, of waarschuwen met de stem of door de vinger op te heffen.

lees verder

Waarom paarden schuimen? Goed of slecht?

Waarom paarden schuimen? Goed of slecht?

Er wordt veel gediscussieerd over het schuim dat paarden produceren in hun mond. Waarom schuimen paarden eigenlijk? En is dat dan een goed teken of niet? En hoe zit dat met het schuim bij zweten?

lees verder

Tien tips om gedrag te keuren bij kopen paard

10 tips om gedrag te keuren bij kopen paard

De meeste mensen begrijpen het belang van een medische keuring als je een paard gaat kopen. Maar hoe weet je of je paard een gedragsproblemen heeft?

lees verder

Bijzondere excursie paardengedrag Koniks Zaterdag 10 juni 2017 – 20 Euro

Wil jij alles weten van paarden? Ga je mee op deze bijzondere excursie paardengedrag? Zien hoe hengsten, veulens en merries zich gedragen indien zij de vrije keus hebben? Gedragsdeskundige Arlène Jansen begeleid deze bijzondere excursie naar de Konikpaarden in het Horsterwold in Zeewolde.

lees verder

Arlène Jansen geaccrediteerd door SPPD

Arlène Jansen geaccrediteerd door SPPD

lees verder

Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® Alleen nog via Dierenarts – Receptplicht!

De sederende middelen Tranquigel®, Vetranquil® en Relaquine® zijn niet meer in ruitersportzaak, dierenzaak of webwinkel te koop. Maar alleen te verkrijgen op recept via de dierenarts. Deze middelen remmen GEEN angst, zijn NIET pijnstillend maar geven een verlammende werking (paard versuft). Gebruik deze middelen bij voorkeur NIET bij problemen met vervoer (trailer), scheren, hoefsmid en vuurwerk.
lees verder

Hebben paarden last van jetlag?

Paarden zijn een van de weinige dieren die over de hele wereld gevlogen worden om sportprestaties te leveren, maar hebben zij last van jetlag? In Rio de Janeiro is het tijdens de Olympische spelen winter en 5 uur vroeger dan in Nederland. Welk effect kan dit hebben op paarden?
lees verder

Bijzonder filmpje hengsten (water)gevecht

Bijzonder filmpje wilde hengsten (water)gevecht en achtervolging

lees verder

Arlene Jansen geregistreerd bij SPPD

SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen) certificaat voor Arlène Jansen.

lees verder

Kun je een paard opvrolijken – artikel Bit

Weer een leuke publicatie in een (online)vakblad. Het artikel scheef ik samenwerking met Renee Muller voor Bit Magazine.

lees verder

Workshop bij paardenkamp geslaagd

De enthousiaste groep mensen die aanwezig waren voor de workshop, de paarden, het team van de paardenkamp, de cameraman en het weer maakten het een leuke middag.

lees verder

Workshop: hoe voorkom je opdringerig gedrag bij je paard? Zondag 5 juli 13.30 – 15.00 uur Soest.

Herken jij dat ook? Jouw paard/pony en voedsel. Hij ruikt die wortel al van afstand en volgt je de hele weide door. Je paard wordt opdringerig, hij gaat bijten en komt in je persoonlijke ruimte. Wat moet je dan doen? Hoe kun je trainen met positieve bekrachtiging / voedsel beloning als je paard opdringerig gedrag vertoont?

lees verder

Paard braver bij dierenarts door leertheorie – Paardvisie.nl?

Regelmatig plaatst paardvisie nuttige en goede artikelen. Helaas kan ik niet achter de inhoud van onderstaand artikel staan. Graag licht ik het toe.
lees verder

Excursie; ideaal voor rijverenigingen, scholen en andere groepen

Het ideale, leuke en educatieve uitje voor rijverenigingen, scholen of andere groepen!
Wilt u meer leren over het normale (natuurlijke) gedrag van paarden? En genieten van een prachtig natuurgebied?

lees verder

Clinic op Horse-Event 12,13 en 14 september!

“Speciaal voor Horse Event bundelen Arlène Jansen (gedragstherapeut), Drs Annette van Weezel Errens (veterinair en voedingsdeskundige) en Floor Simons (trainings-/hartslagspecialist) hun krachten. Onder de titel ‘dagboek van een paard’ geven zij enkele bijzondere clinics op het gezondheidsplein.

lees verder

Vrijdag 26 september 2014 opnieuw excursie naar de Koniks

Vrijdag 26 september om 14.00 uur gaan we weer naar de Koniks! Ga je mee? Of deel deze unieke excursie op Facebook met vrienden of collega’s. Voor de paarden- en natuurliefhebber. Leer de familiegroepen (harems) kennen, geniet van de spelende veulens (17 van dit jaar) en bewonder de hengsten.

lees verder

De Ros met een artikel van mij met de Titel “Ondeugende paarden bestaan niet?”

Leuk! Nu in de winkel de nieuwe Ros met een artikel van mij met de Titel “Ondeugende paarden bestaan niet?”

lees verder

Uniek Excursie zondag 20 juli 2014 – Wil jij meer weten over natuurlijk gedrag?

Na een zeer succesvolle eerste excursie is een nieuwe datum geprikt. Ben jij paardenliefhebber en wil je meer weten over het natuurlijk gedrag van deze fantastische dieren? Meld je aan en wandel dan gezellig met ons mee. Zorg voor lange broek en waterdichte schoenen en vergeet je verrekijker en camera niet.

lees verder

Maak kennis met ‘wilde’ paarden. Bijzondere excursie 30 mei 2014

Leer het natuurlijke gedrag van paarden kennen, tijdens een bijzondere excursie in de Stille Kern.

In zuidelijk Flevoland ligt het grootste loofhoutbos van west -Europa, zo’n 4000 ha. groot  aan de rand van het dorp Zeewolde. En in het midden daarvan ligt het  unieke natuurgebied “de stille kern”.

lees verder

Veulens spenen – publicatie Hoefslag september 2013

In samenwerking met Marjan Leunissen maakte Arlène Jansen een artikel voor de Hoefslag over spenen. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van een lezing die Arlene Jansen eerder dit jaar – over dit onderwerp  – in Universiteit Utrecht gaf.

lees verder

Heeft je paard een maagzweer?

Heeft je paard een maagzweer?

Veel paarden in Nederland hebben last van een maagzweer. Wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet over het percentage paarden dat hier aan leidt, men vermoedt dat het percentage hoog is (rond 50%-60%?). De symptomen van een maagzweer zijn vaag en moeilijk herkenbaar, dit maakt het probleem alleen maar groter.

lees verder

Vuurwerkangst bij paarden?

Is uw paard angstig voor vuurwerk of onweer? Hier is iets aan te doen. Medicatie kan het paard versuffen en zijn reactie op de knallen en de lichtflitsen verminderen. Echter heeft het inzetten van alleen medicatie vaak geen invloed op zijn gedrag in de toekomst. Zijn ‘denken’ wordt immers niet uitgeschakeld – hij is enkel versuft waardoor hij fysiek minder KAN reageren, maar leert nog niet dat vuurwerk niet ‘eng’ is.

lees verder