gedragstherapie paard

Ervaart u problemen met het gedrag van uw paard of pony?

Kies voor professionele hulp. Zekerheid met bewezen en wetenschappelijk onderbouwde therapiemethoden. Ons succespercentage is hoog.
Pas als u tevreden bent zijn wij het ook.

Heeft uw paard een maagzweer?

Veel paarden in Nederland hebben last van een maagzweer. Wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet over het percentage paarden dat hier aan leidt, men vermoedt dat het percentage hoog is (rond 50%-60%?). De symptomen van een maagzweer zijn vaag en moeilijk herkenbaar, dit maakt het probleem alleen maar groter.

Symptomen kunnen onder andere zijn; koliek, meer gapen, verminderde eetlust, verminderde prestatie, ongemak bij zadelen en singelen (druk op buik), tandenknarsen, meer liggen etc. Gedragsveranderingen gaan meestal geleidelijk waardoor ze minder snel worden opgemerkt. Bij dressuurpaarden is het percentage maagzweren hoger – deze paarden staan gemiddeld langer op stal – krijgen meer krachtvoer – hebben minder vrij sociaal contact en ondervinden regelmatig spanning en stress tijdens de training. Daarnaast heeft verzameling invloed op de maag – bij een correcte/verzamelde overgang galop-stap bijvoorbeeld wordt het paard letterlijk compacter en schuift als het ware iets ‘in elkaar’. Door deze beweging wordt de maag tegen het middenrif gedrukt en wordt de inhoud van de maag omhoog gedrukt naar het deel waar de maagzweren zich regelmatig bevinden.

Twee risicofactoren die de kans op een maagzweer aanzienlijk verhogen zijn dieet en stress. Beide hebben grote invloed op het spijsverteringssysteem en hebben verband met elkaar. Indien een paard een dieet krijgt van (te) veel krachtvoer en onvoldoende ruwvoer verhoogt het risico op een maagzweer. Echter heeft het eten en kauwen van ruwvoer ook invloed op het welzijn van het paard. Het kunnen uitvoeren van foerageergedrag is een natuurlijke behoefte en belangrijke bezigheid voor het paard. Indien hij dit gedrag onvoldoende kan uitoefenen schaadt dit het welzijn en kan stress veroorzaken. Deze stress heeft een negatief effect op de spijsvertering – die weer een verhoogd risico op maagzweer geeft.

Een ander risico zijn medicijnen, veel medicatie zoals pijnstillers tasten het slijmvlies in de maag – maar ook de darmflora – waardoor het risico op een maagzweer wordt verhoogd. Veel dierenartsen geven tegenwoordig aanvullende supplementen of bijvoorbeeld maagcompositum ter verbetering en ondersteuning van de spijsvertering en het slijmvlies in de maag.

Om een maagzweer te voorkomen is het belangrijk stress (door training en door verminderd welzijn) te voorkomen en het dieet van het paard af te stellen op zijn (natuurlijke) behoefte. Een maagzweer kan door de dierenarts met een sonde worden gediagnosticeerd. De genezing kan met medicatie in gang worden gezet, maar het belangrijkste blijft een het management en de training van het paard aan te passen om een nieuwe maagzweer te voorkomen.

[Ga naar nieuwsoverzicht]